Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Xάρακας Νο 25: Αυτές κι άλλες εκλογές, Ο μεγάλος πανικός, Ψηφίζω...

Εάν δεν έμοιαζε στη φάτσα τόσο στον μπαμπά και στον παππού του θα ΄λεγα ότι η Μαργαρίτα με άλλον τον έκανε. Μα, τίποτε να μην πάρει αυτό το παιδί από τον Αντρέα. Εκείνος, καπάτσος, λαοπλάνος, ιντριγκαδόρος, παπατζής, άλλα σκεφτόταν, άλλα έλεγε, άλλα έκανε. Γνήσιος πολιτικός δηλαδή. Τούτος εδώ, ότι σκέφτεται το λέει. Κι όχι μόνο αυτό. Δεν μπορεί και να κρατηθεί, να περιμένει. Γιωργάκη καλύτερα να λείπεις σε ταξίδια για δουλειές. Διότι άμα κάθεσαι σπίτι όλο και κάτι σου ξεφεύγει και κάνεις την παπαριά.
Ακόμα δεν κατάλαβες σε τι αναφέρομαι; Εμ, είσαι και αργόστροφος χρυσέ μου. Για τα περί εκλογών, εάν δεν βγουν Σγουρός, Μπόλαρης και τόσοι άλλοι πασόκοι εδώ κι εκεί. Ήθελα να ΄ξερα εκτός από την παρέα σου, που έχει τα ίδια μυαλά με σένα, πριν ανοίξεις το στόμα σου, δεν ζητάς τη γνώμη και κανενός μπαγαπόντη πολιτικού που ξέρει τα κόλπα. Διότι αν ζητούσες την άποψη, ας πούμε, του Πάγκαλου ή του Χρυσοχοϊδη θα σούλεγαν ότι αυτό που είπες σημαίνει εκβιασμός. Ξέρω παλικάρι μου εσύ δεν ήθελες κανέναν να εκβιάσεις. Εσύ, απλώς, μεταφράζοντας το χάσιμο των εκλογών, είπες πολύ σωστά ότι θα εκτεθούμε ανεπανόρθωτα στο ΔΝΤ που θα σε κοιτάει με μισό μάτι κι ότι έτσι δουλειά δεν γίνεται οπότε πρέπει να γίνουν εκλογές για να επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη του ΔΝΤ σε σένα για να συνεχιστεί η κατοχή.
Α, όλα κι όλα, πρέπει να θέλουμε να είμαστε υπό κατοχή. Σ΄ αυτό το ΔΝΤ είναι ολοφάνερα ξεκάθαρο και δημοκρατικό. Εσύ λοιπόν την αλήθεια μας είπες. Έλα όμως ντε που δεν είσαι πρωθυπουργός στην Σουηδία. Στο ξανάπα, εδώ είναι Ελλάδα. Είμαστε θερμός λαός και παρεξηγιάρης. Άσε που έχουμε μάθει σε υποκρισίες από μέρους σας. Επομένως, τις σκέψεις σου περί εκλογών έπρεπε να τις κρατήσεις για την επόμενη μέρα. Όχι με το που είδες που πάει το πράμα αμέσως να το πεις.
Μα καλά, εγώ θα σου μάθω πως μιλάνε οι πολιτικοί; Και το αποτέλεσμα της αφοπλιστικής αλήθειας και ειλικρίνειάς σου ποιο ήταν; Τα ΄χασε η ΝΔ. Όλοι σκέφτηκαν «καλά, είσαι χαζός; Εμείς φύγαμε για να μην βρεθούμε στη θέση που εσύ βρίσκεσαι τώρα. Πλάκα μας κάνεις; Ποιος σου ζήτησε εκλογές. Είπαμε να σε καταδικάσουμε σαν κυβέρνηση αλλά όχι και να βγάλουμε εμείς τα κάστανα από τη φωτιά. Μπριτς που θα μας στριμώξεις. Μια χαρά τα καταφέρνεις κι εσύ».
Οι λοιποί σκέφτηκαν «Γιωργάκη, δεν παίζεις τίμια. Αυτό λέγεται εκβιασμός. Έτσι τόχουμε εμείς εδώ στο Ελλάντα. Το ζόρι που τραβάς εσύ με το ΔΝΤ εμάς δε μας νοιάζει. Ας πρόσεχες».
Το συμπέρασμα Γιωργάκη είναι ότι όλα αυτά καλά τα σκέφτηκες. Έτσι είναι. Θα χάσεις τις εκλογές και αυτό σημαίνει ότι θα χάσεις και την υπόληψη που σου ΄χει το ΔΝΤ. Μα, Γιωργάκη, την απόφασή σου για εκλογές να μας την πεις την Δευτέρα. Τώρα που μας το πες μόνο απελπισία και εκβιασμό αντιλαμβανόμαστε εμείς. Και είπαμε, είμαστε και αψής λαός. Εύκολα θυμώνουμε. Ειδικά τώρα που ήδη έχουμε κάνει μεγάλη υπομονή. Με τη φωτιά παίζεις Γιωργάκη.

Μαζί με άλλους σάστισαν και οι δικοί του. Βγήκαν τα πρωτοπαλίκαρα την άλλη μέρα να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Μόνο ο Πάγκαλος δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για την πατάτα του Γιωργάκη. Έκτοτε ξαμοληθήκαν και στας επαρχίας να δώσουν γραμμή για δήμους και περιφέρειες.
Ήρθε λοιπόν και το καλόπαιδο (δεν ευθύνομαι εγώ που το επίθετο με την αλλαγή ενός φωνηέντου μπορεί να γίνει αλλιώς), ο Χρυσοχοϊδης ντε, να μαζέψει τα απολωλότα πρόβατα στο μαντρί, μπας και απαλύνει το μαρτύριο του Αγίου Μπόλαρη τη Δευτέρα. Επειδή όμως επικρατεί πανικός στο ΠΑΣΟΚ και ο πανικός ως γνωστόν δεν είναι καλός σύμβουλος, το καλόπαιδο ο Χρυσοχοϊδης ξεχάστηκε και το αποκάλυψε το σενάριο.
Δηλαδή, εμείς στον Μπάμπη δεν δώσαμε στήριξη. Όχι γιατί δεν είναι δικό μας παιδί. Αλλά, μπροστά σε μια σίγουρη ήττα του είπαμε μήπως άμα το παίξει ανεξάρτητος ξεγελάσει κάνα δεξιό και κάτι γίνει. Κι όταν ήρθαν έτσι τα πράγματα και ο Χαλκίδης αδελφοποιήθηκε με τον Γκιόνογλου είπαν οι Πασόκοι συν πλην ίσον μπορεί και να χάσουμε αξιοπρεπώς.
Κατόπιν όμως των απειλών του Γιωργάκη είπαν να μην σκεφτούν κατά περίπτωση. Και μες το πανικό ξέχασαν τα όσα συμφώνησαν, αφού τώρα υπερτερεί η συσπείρωση των ψήφων του κόμματος που εν τω μεταξύ διασκορπίστηκαν εδώ κι εκεί. Άδικα ο Γκιόνογλου τον έκανε νοήματα τον Χρυσοχοϊδη να μην τα βγάλει όλα στη φόρα. Τίποτα αυτός. Τον νου είχε στα πρόβατα και δως του σαλαΐσματα.
Εδώ έχω να πω με κάθε ειλικρίνεια ότι τους λυπάμαι. Και ο Χουντίνι να είσαι πόσα μαγικά να κάνεις. Δεν προλαβαίνεις κιόλας. Τη μια του φεύγουν οι δεξιοί γιατί είναι Πασόκ. Δήλωσε ανεξάρτητος το μπάλωσε ο Χαλκίδης το πράγμα. Τους γυρνούσαν τ΄ άντερα εν τω μεταξύ τους δικούς του τους Πασόκους. Τώρα του δόθηκε το επίσημο χρίσμα από το Πασόκ, ησύχασαν οι δικοί του, θα ξαναρχίσουν οι ΝΔουδες. Ε, τι να γίνει παιδιά, εμ μαλάτα εμ γαλάτα δεν γίνεται. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς.
Αφήνω στην φαντασία σας να υποθέσει τα μπινελίκια που του ρίχνει από μέσα του ο Μπαμπούξινος όσο το καλόπαιδο ο Χρυσοχοϊδης έλεγε ότι στο δήμο Αλεξάνδρειας το ΠΑΣΟΚ στηρίζει Μπάμπη Γκιόνογλου. Με τις υγείες σας και τις ευχές μας.

Και ενώ έτσι έχουν τα πράγματα, ήρθε η ώρα να σας πω τι θα ψηφίσω και γιατί. Πρώτα όμως να σας πω ποιους δεν θα ψηφίσω και γιατί.
Δεν ψηφίζω Αλευρά διότι πέρα από τις καλές του προθέσεις δεν με έπεισε ότι μπορεί μόνο με τις οικολογικές του ευαισθησίες να διοικήσει όλον αυτόν τον κάμπο. Επίσης σκιάζομαι κάθε φορά που βλέπω την Παπαρήγα. Αυτός ο συνδυασμός φορμόλης και μαυσωλείου επιδεινώνει την αλλεργία μου.
Δεν ψηφίζω Τσιάπλα, διότι δεν είμαι Πασόκος που θέλει να εκδικηθεί τον Γκιόνογλου. Ούτε είμαι Συριζαίος που εγκλωβίστηκε σε ειλημμένες αποφάσεις. Αλλά ούτε και μου φτάνει που ο Θανάσης είναι ένα καλό και τίμιο παιδί. Μάλλον ένας καλός δήμαρχος κάθε άλλο παρά παιδί πρέπει να είναι.
Δεν ψηφίζω Γκιόνογλου, διότι δεν εντυπωσιάζομαι από έργα που πάνω κάτω οποιοσδήποτε δήμαρχος δυο τετραετιών θα έκανε. Επίσης, διότι το τυρί δεν το πήζεις με ξινισμένο γάλα. Μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να καταλάβω το πορεία στο μέλλον με τους Μιχαλακάκη, Βουλγαροπούλου, Ναλμπάντη, Παπαδόπουλο κλπ, κλπ. Ησυχάστε παιδιά, από δω είμαστε και γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά. Όσο για το πρόγραμμα, όταν το κάνετε πήρατε τη γνώμη και κανενός ειδικού για τα επιμέρους; Διότι αυτά που λέτε πως θα κάνετε στο μέλλον, είτε δύσκολα ως ανέφικτα είναι (π.χ. γέφυρα στον Αλιάκμονα), είτε παρωχημένα (π.χ. κτήριο που θα στεγάζει όλα τα ΑμΕΑ) είτε γελοία (π.χ. σκέπασμα για χαντάκια).
Και last but not least το δημαρχείο δεν είναι το τσιφλίκι σας που διαφεντεύατε με τουπέ και υφάκι. Ούτε οι υπάλληλοι του δήμου υποτακτικοί σας.
Ψηφίζω λοιπόν Δημητριάδη, διότι υπήρξε ικανός δήμαρχος. Δεν θα χάσει χρόνο μέχρι να μάθει πώς να είναι δήμαρχος ειδικά τώρα που ο δήμος θα είναι τεράστιος. Είναι εργασιομανής. Πρώτος πάει στο δήμο απ΄ το χάραμα, τελευταίος φεύγει. Έχει άποψη για όλα τα θέματα της κοινότητας. Μου δίνει μια αίσθηση ότι για κάθε θέμα μας όλο και κάτι μπορεί να κάνει. Προσωπικά δεν τον γνωρίζω, μα έχω ακούσει ότι είναι αυταρχικός. Φαντάζομαι ότι πρόκειται για την αυταρχικότητα που έχουν οι έξυπνοι άνθρωποι που ξέρουν τι θέλουν και πως το θέλουν και το βρίσκουν χάσιμο χρόνου να το διαβουλεύονται κα να περιμένουν πότε οι άλλοι θα πάρουν μπροστά. Εμένα προσωπικά δεν με χαλάει μια τέτοια αυταρχικότητα. Προτιμώ ο δήμαρχος να στροφάρει κι όχι να είναι τα ζώα μου αργά στο όνομα δεν ξέρω ποιων δημοκρατικών διαδικασιών.
Ο Δημητριάδης χωρίς να είναι ο δήμαρχος των ονείρων μου είναι όμως ο ικανότερος όλων των άλλων. Άλλωστε, δεν σας έχω κρύψει ότι τους δεξιούς τους γουστάρω διότι έχουν ένα κιμπαριλίκι και είναι ακομπλεξάριστοι. Ενώ οι Πασόκοι είναι η ψείρα που βγήκε στο γιακά και η δήθεν κουλτούρα και το επίπεδό τους εξαντλείται στο ουίσκι και στην μπαρότσαρκα. Ούτε στα μαχαιρώματα δεν είναι μπεσαλήδες. Μόνο πισώπλατες μαχαιριές. Ενώ για ειδέτε τον Χαλκίδη. Και στην προδοσία ξεκάθαρος και μπροστά τα λόγια. Είναι ύστερα να μην τους εμπιστεύεσαι; Όχι σαν τους άλλους. Κοιμάσαι με το όνειρο του σοσιαλισμού και ξυπνάς με τη θηλιά του ΔΝΤ.
Ε, όσο για την Περιφέρεια (καλέ, ναι, την ίδια μέρα είναι κι αυτές οι εκλογές) ψηφίζω Ασημίνα Ξηροτύρη και σταυρώνω Χάρη Μόχλα. Αχ καλέ ψηφίστε τον κι εσείς. Ούτε ο ίδιος τον εαυτό του δεν μπορεί να ψηφίσει. Ψηφίζει στο Λιτόχωρο. Και η μανούλα του και οι αδερφάδες του εκεί. Η γυναίκα του τον υποστηρίζει μεν αλλά δεν ξέρω εάν θα τον ψηφίσει δε. Ε, τι να σε κάνω θα σε ψηφίσω. Κι η Ασημίνα καλή γιαγιούλα με φαίνεται. Σας χαρίζω και μια ατάκα της όταν ήρθε στο Γιδά τις προάλλες. Ρώτησε, έντρομη, το Χάρη μόλις αντίκρισε το πνευματικό κέντρο «μα ποιος το σχεδίασε αυτό;» Κάτι ξέρει, βλέπετε είναι αρχιτεκτόνισσα. Εμ, γιαπί, εμ έκτρωμα.

ΥΓ: Μπαμπούξινε, κάνα φιλόλογο δεν έχετε στο ψηφοδέλτιο να σας πει ότι ο Καζαντζάκη μ΄ αυτό που έλεγε και που το μοστράρετε στο πρόγραμμά σας, εννοούσε ακριβώς το αντίθετο απ΄ αυτό που γράφετε εσείς παρακάτω; Έλεγε λοιπόν ότι αγωνίζεται και δεν τον νοιάζει η νίκη. Εσύ λες «ο δικός μας αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη». Τι μου την ήθελες την κουλτούρα; Αλήθεια, έχεις ιδέα ποιος είναι ο Τ. Πατρίκιος; Πάντως ο Johnny Walker σίγουρα δεν είναι.
ΥΓ1: Μπαίνει κι αφήνει κάτι τυλιγμένα δεματάκια με ένα καρτελάκι σε κάθε τραπέζι του μπαρ. Οι θαμώνες γύρω στα 25 υποθέτουν ότι είναι κάνας μουγγός επαίτης. Μακρύ, άσπρο μαλί κοτσίδα, σκουλαρίκι, σκισμένο τζην, κοντά στα 50. Δεν αγγίζουν το δεματάκι. Μα κάπως όμως περίεργο τους φαίνεται. Το καρτελάκι απ΄ έξω γράφει «επειδή οι άλλο σας …., προφυλαχτείτε».
Το περιτύλιγμα μοιάζει με προεκλογικό φυλλάδιο. Κάποιοι το ξετυλίγουν. Ακούγονται φωνές «τρομερό, φοβερό, καταπληκτικό» και γέλια. Όλοι πλέον ξεδιπλώνουν το πακετάκι που περιέχει ένα προφυλακτικό. Απίθανη ιδέα Χάρη. Στις επόμενες εκλογές να δείτε που θα γίνει μόδα. Έμαθα ότι εκτός από τα βραδινά προφυλακτικά μοίρασες καραμέλες και ηλιόσπορους το πρωί. Κι όλα σε συσκευασίες συλλεκτικές. Μάλλον πρέπει να διασκεδάζεις πολύ την υποψηφιότητά σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: