Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Χαρακιά Νο23: Η παρτίδα, Οι Ιζνογκούντ, Χάρης loves Mίνα

Τις προάλλες πέρασα από το καφενείο. Έβρεχε κιόλας και ήταν τίγκα από κόσμο. Να σου σκάνε μύτη και οι υποψήφιοι. Πρώτος ο Αταράξ (Γκιόνογλου), καθότι το συνηθίζει ως συνεπής καφενόβιος και παραγγέλνει καφέ. Έχει κι ένα κεφάλι καζάνι από το χθεσινοβραδινά ουίσκια. Μετά, εμφανίζεται ο Βεληγκέκας (Κούγκας). Παραγγέλνει κι αυτός καφέ και το ρίχνει στην κουβέντα σε ένα πηγαδάκι σταυροφόρων του. Σερβίρονται οι καφέδες και όπα, μπαίνει ο Δον (Δημητριάδης). Δεν παραγγέλνει καφέ (ήδη έχει πιει τέσσερις από το πρωί), είναι και φουριόζος γιατί έχει να περάσει κι απ’ άλλα καφενεία. Την επόμενη στιγμή έρχεται ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (Χαλκίδης). Ως γνήσιος βουλευτής τείνει το χέρι για χειραψία σε όποιον βρίσκει μπροστά του. Πολλοί όμως κάνουν πως δεν τον βλέπουν και του γυρίζουν την πλάτη. Αυτός απτόητος πάει και κάθεται στο τραπέζι του Αταράξ. Τότε εκείνος τρώει μια φλασιά και με στεντόρεια φωνή λέει «Φώτη, μια που βρεθήκαμε όλοι μαζί, είσαι για ένα μπουρλότ; Εγώ με τον Μιχάλη, εσύ με τον Κούγκα».
-Σήμερα βιάζομαι Μπάμπη, μια άλλη φορά.
-Μια παρτίδα μόνο, γιατί κι εγώ κάπως βιάζομαι. Και για να το κάνουμε και πιο ενδιαφέρον πάμε κι ένα στοίχημα. Όποιος χάσει δεν κατεβαίνει στην δεύτερη Κυριακή. Ο Αταράξ τα λέει αυτά με ένα αυτάρεσκο χαμόγελο. Στο χαρτί είναι άσσος. Δεν περνάει μέρα που να μην παίξει έστω και μια παρτιδούλα. Ο Δον πάλι, ενώ δεν είναι του χαρτιού, που καιρός για καφενεία, αυτά είναι μόνο για τους αργόσχολους, παρόλ΄ αυτά ξέρει και από μπουρλότ. Ισχύει αυτό που έλεγαν παλιά για τους Κνίτες, ότι πρέπει να είναι «πρώτοι στα μαθήματα, πρώτοι στους αγώνες». Έτσι κι ο Δον θέλει να δείξει ότι ακόμα και στα χαρτιά μπορεί να κερδίζει.
Το παιχνίδι αρχίζει κι ο Δον μοιράζει από τα πρώτα φύλλα στον καθένα. Κάτω πέφτει Επτά μπαστούνι.
Όλοι κρατάμε την αναπνοή μας. Τα γερά φύλλα στο μπουρλότ με τη σειρά είναι: Βαλές, Εννιά, Άσσος, Δέκα, Παπάς, Ντάμα, Οκτώ, Επτά. Όταν όμως ο παίκτης έχει άγχος, κάνει μαλακίες. Έτσι λοιπόν, μιλάει πρώτος ο Αταράξ και αγοράζει μπαστούνια, με ένα Βαλέ στα ατού (αυτός κι όλο του σόι είναι ΠΑΣΟΚ), δύο Άσσους (Απατσίδης- Ναλμπάντης) κι ένα Δεκάρι σπαθί (ο Ισαάκ). «Α, το μαλάκα, δεν έχω ούτε ένα ατού, ελπίζω να έχει όλα τ΄ άλλα. Έτοιμος ήμουν ν΄ αγοράσω εγώ σπαθιά (βουλευτής ΝΔ)», σκέφτεται ο Αρχάγγελος. Ο Δον υπομειδιώντας μοιράζει τα επόμενα τρία φύλλα.
Το παιχνίδι φαίνεται από χέρι χαμένο για τον Αταράξ, που δικαιώνοντας το άλλο του προσωνύμιο (Μπαμπούξινος) ξινίζει τα μούτρα του, αλλά ακόμα δε θέλει να το δείξει. Αυτό κρατάει σε αγωνία τον Αρχάγγελο. Τότε ο Δον κατεβάζει τρίτη μπουρλότ (το χρίσμα της ΝΔ) κι έχει το Επτά στα ατού (τους Πασόκους υποψήφιους) και ο Κούγκας τρίτη στο Δέκα στα ατού (τους προσωπικούς του σταυρούς). Ο Αρχάγγελος χάνει το χρώμα του. Από εγωισμό αποφασίζει να παίξει μέχρι τέλους την παρτίδα και μετά να χέσει τον Αταράξ. Και ενώ παίρνουν τέσσερις μπάζες, βάζουν την αγορά μέσα. Τα βρήκαν μπαστούνια.
Ο Αρχάγγελος βγάζει καπνούς απ΄ τ΄ αυτιά. Ο Αταράξ καταπίνει γκοστερίτσες, «τέτοια γκαντεμιά».
-Φεύγω παιδιά. Τα λέμε την Κυριακή. Καμαρωτός ο Δον αποχωρεί.
Ο Κούγκας επιστρέψει στο πηγαδάκι. Αυτουνού γελάνε και τ΄ αυτιά του.
Όλοι οι παριστάμενοι σκεφτόμαστε το ίδιο πράγμα. Με τέτοιο φύλλο αγοράζεις μόνο εάν είσαι απελπισμένος.
Για την ιστορία να σας πω ότι ο Αταράξ δεν ξανάπαιξε από τότε μπουρλότ. Μόνο καμιά μπιρίμπα που και που. Ο Δον πήρε τις εκλογές από την πρώτη Κυριακή, οπότε το στοίχημα έτσι κι αλλιώς δεν χρειάζονταν. Όσο για τον Αρχάγγελο η τύχη του από τότε αγνοείται. Κατά καιρούς κυκλοφορούν φήμες αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο. Πάντως η πιο διαδεδομένη φήμη είναι αυτή που λέει ότι έσκασε από το κακό του.

Το γεγονός της εβδομάδας δεν είναι η υποψηφιότητα του little brother Χαλκίδη. Το ξέραμε εδώ και κι εβδομάδες. Βέβαια, ο little brother το ανακοίνωσε την τελευταία εβδομάδα για να μας εκπλήξει; ή να μην προλαβαίνει να το πάρει πίσω, αφού ο Αρχηγός μάλλον θα τραβήξει το αυτί του big brother ; Όπως και να ‘χει το πράγμα, ουδόλως μας απασχολούν οι Αφοί Χαλκίδη. Αυτούς τους οποίους θα έπρεπε να απασχολούν είναι τα πρόβατα που σέρνουν μαζί τους και ποια θα είναι η κομματική τους μοίρα την επομένη. Καθώς και τους ανεξάρτητους Πασόκους του Αταράξ που χορεύουν το σκοπό που βαράει ο Χαλκίδης. Οι πρωτοκλασάτοι ανεξάρτητοι Πασόκοι υποψήφιοι σύμβουλοί του μάλλον όμως τους βολεύει που ο Χαλκίδης επισπεύδει την ήττα του επικεφαλής τους Αταράξ. Δεν θέλω να αναρωτιέστε αφελώς γιατί δεν θέλουν να βγει δήμαρχος ο αρχηγός τους Αταράξ. Αν σκεφτείτε πονηρά όπως σκέφτονται αυτοί είναι φως φανάρι. Εντάξει, να σας το πω διότι εσείς δεν είστε τέτοιοι πονηροί. Είναι καλύτερα γι’ αυτούς να χάσει ο συνδυασμός τους την δημαρχία για να τερματίσει έτσι η πολιτική καριέρα του Αταράξ και να διεκδικήσουν την δημαρχία αυτοί ως επικεφαλείς στις επόμενες εκλογές (που δεν είναι και πολύ μακριά) μιας και αυτοί θα έχουν τους περισσότερους σταυρούς. Ο σταυρός τους καίει, όχι η νίκη. Τώρα, ποιος από τους σίγουρα δυο τρεις Ιζνογκουντ θα γίνει χαλίφης στη θέση του Χαλίφη, εδώ θα ΄μαστε και θα το δούμε.

Για αλλού όμως το ξεκίνησα κι αλλού με πήγε. Επανέρχομαι λοιπόν και λέω ότι το γεγονός της εβδομάδας είναι η υποψηφιότητα του Χάρη του Μόχλα με την Ξηροτύρη. Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Χάρη μας; Ορέ φαντάζομαι τι χαρά πήρε η Ρόζα Λούξεμπουργκ (τη γυναίκα σου εννοώ) όταν της το είπες. Ή μήπως την έφερες προ τετελεσμένου γεγονότος; Δεν θέλω να σου βάλω ιδέες, αλλά είσαι σίγουρος ότι θα σε ψηφίσει; Στον εμφύλιο λιγότερες οικογένειες διχάστηκαν απ΄ ότι σ΄ αυτές τις εκλογές. Βέβαια, δε φταίει κανένας άλλος. Ο κύριος Καλλικράτης τα φταίει. Που να βρεθούν κύριε Καλλικράτη μας τόσοι σύμβουλοι, παρασύμβουλοι, κόντρα σύμβουλοι. Αλήθεια, μήπως πρέπει να αρχίσουμε κάνα εντατικό φροντιστήριο για το πώς θα ψηφίσουμε, πόσους και που σταυρώνουμε κλπ. Καλά, δεν το συζητώ, το τι άκυρο έχει να βγει δεν λέγεται. Όχι εδώ μπορείτε δυο να σταυρώσετε, όχι στ΄ άλλο το χωριό έναν, όχι στο παράλλο κανέναν, οι ψηφοφόροι άνω των 60 θα νομίζουν ότι άρχισε το Αλτσχάιμερ γι΄ αυτό δεν καταλαβαίνουν.

ΥΓ: Είπα ότι θα αποκαλύψω ποιον θα ψηφίσω αργότερα. Μετά όμως από τις τελευταίες εξελίξεις, δηλώνω, έχοντας σώας τα φρένας και γνωρίζοντας τις συνέπειες του νόμου, ότι θα ψηφίσω Δημοκρατία- Οκολογία- Συμμετοχή. Τουτέστιν, Ξηροτύρη για περιφερειάρχη και θα σταυρώσω Χάρη Μόχλα για περιφερειακό σύμβουλο. Τι να σε κάνω; Αφού έτσι κι αλλιώς από την πρώτη Κυριακή δε βγαίνει περιφερειάρχης με τόσους συνδυασμούς που κατεβαίνουν. Θα σε ψηφίσω την πρώτη Κυριακή Χάρη μας και τη δεύτερη βλέπουμε. Έμαθα, σου ΄βγαλαν και σλόγκαν. Μόχλας και Ξηρό τυρί. Καλό. Σου εύχομαι από τον συνδυασμό να προκύψει τυρί ροκφόρ.

ΥΓ 1: Τσιάπλα, σ΄ αυτές τις περιπτώσεις (εκβιασμοί, νταηλίκια και εκφοβισμοί συμβούλων) βγαίνεις και καταγγέλεις δημόσια ποιος, που, πότε. Το να κλαίγεσαι ότι σου πήραν το παιχνίδι και κάνουν μούζες δεν ωφελεί.

ΥΓ 2: Υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κάνει ψηστήρι σε παρέα. Τον ρωτούν πως λένε τον περιφερειάρχη. «Μπόλαρης». «Ποιος είναι αυτός;» Απαντάει ο υποψήφιος «ά, πολύ καλός άνθρωπος, ήταν και υφυπουργός ….». Ά, ρε Μπόλαρη, δεν φαντάζεσαι πόσο στεναχωριέμαι για σένα. Να σε προξένευαν για γαμπρό θα το καταλάβαινα το μεγάλο σου προσόν να είναι ότι είσαι πολύ καλό παιδί. Μα εμείς δε σε θέλουμε ούτε για γαμπρό ούτε για φίλο. Για περιφερειάρχη ψάχνουμε. Ά, ρε Μπόλαρη. Δεν σε φτάνει αυτό, έχεις και δυο γλάστρες (μια αρσενικιά και μια θηλυκιά) που σου φορτώνονται σε όλες τις επαφές σου στο νομό. Μα καλά, κανονικά με τον αντιπεριφερειάρχη και τους λοιπούς υποψήφιους δεν έπρεπε να πηγαίνεις; Τα δυο τα σούργελα που σ΄ ακολουθούν σαν ουρές τι τα θες; Έ, ναι, σε καταλαβαίνω. Βρήκαν ευκαιρία να το παίξουν παράγοντες. Τι να κάνεις κι εσύ; Είπαμε, είσαι και καλό παιδί. Και πάλι όμως δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ακολουθούν και οι υποψήφιοι; Μήπως δεν αντέχουν τη συνύπαρξη και προτιμούν να απέχουν; Αχ, τι προβλήματα έχετε κι εσείς εκεί στο ΠΑΣΟΚ.

ΥΓ 3: Τα έβαλε κάτω ο Λοβέρδος με το ΔΝΤ και είπαν ότι άμα είναι να μας βγαίνουν πιο πολλά έξοδα για τις πνευμονίες απ΄ ότι για τους καρκίνους και τις καρδιές, να τον αλλάξουμε το νόμο. Άιντε, από σήμερα να καπνίζουμε ελεύθερα στην ζεστούλα, μέσα.

ΥΓ 4: Όποιος γνώστης, λάτρης του μπουρλότ ενδιαφέρεται να μάθει την ακριβή εξέλιξη της παρτίδας (φύλλα, κινήσεις κλπ), ευχαρίστως να του την περιγράψω επακριβώς σε e-mail. Όποιος θέλει να μάθει να παίζει μπουρλότ, να πάει σε καφενείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: